Vidět & zažít

Görlitz kulinářský

Vychutnat si atmosféru starého města

Ať už dáte přednost německé, tradiční slezské, české nebo mezinárodní kuchyni, zhořelečtí kuchaři pro Vás mají připravenu spoustu lahodných pokušení. Zajít si na večeři v městě na Nise je často spojeno nejen s kulinářskými objevy, ale zároveň i se zajímavou exkurzí do architektonické minulosti.

Kolem Horního a Dolního náměstí a ulic Neißstraße a Peterstraße se etabloval velký výběr vynikajících kaváren, restaurací a hospod. V klenutých historických prostorách osvícených pochodněmi a v romantických zadních dvorech Vám budou servírovány rozmanité voňavé speciality. Zde si každý mlsný jazýček přijde na své.

Foto: Landskron Braumanufaktur

Umění várečné

Již od roku 1869 se za zdmi z pálených cihel v klenutých sklepích pivovaru Landskron Braumanufaktur vaří oblíbené pivo Landskron. Pivo se tu vyrábí tradičními postupy oteřeným, ručně vedeným kvašením a s láskou. A to je v pivu cítit. Zvědaví mohou pivovar navštívit a ochutnat pivo přímo na místě.

Informace a termíny prohlídek pivovaru: ČÍST DÁLE

V posledních letech se v Görlitz navíc etablují i menší pivovary. Pivovar v Horním mlýně (Obermühle), Bierblume a také GR-LI-BRÄU sázejí na tradici a u přísad na sezónní speciality. To je to pravé pro hosty, kteří mají chuť vyzkoušet si něco nového.

Slezská nebesa a jiné dobroty

Kdo navštíví Görlitz, měl by ochutnat „Slezská nebesa“ („Schlesisches Himmelreich“), jelikož tento pokrm si svůj název právem zaslouží. Na tento oblíbený pokrm města na Nise si kuchaři berou uzený hřbet, sušené švestky, meruňky, pár šťavnatých knedlíků a mouku a máslo na omáčku. Na jídelních lístcích najdete jistě ještě mnoho jiných tajných receptů slezských nebo českých babiček. Ať už si vyberete jemné nebo vydatnější, ušlechtilé či rustikální pokrmy – místní gastronomové prokazují nejen dobrý vkus, ale i notnou dávku fantazie. Je libo slezský bramborový salát, servírovaný teplý s pečeným špekem? Nebo byste si dali raději českou roštěnou? K vydatnějším specialitám nejlépe chutná vychlazené proslulé, tradiční místní pivo Landskron.

Přijedete-li do Görlitz v adventu, měli byste při návštěvě slezského vánočního trhu ochutnat slavnou vánoční klobásu. Tento regionální pokrm má speciální koření a mimořádný chuťový zážitek mu dodává jedna přísada: citron. 

Foto: Paul Glaser

Sladká pokušení

Milovníkům sladké kuchyně doporučujeme slezské makové knedlíky. Servírují se posypané cukrem a skořicí ve skleněné misce. Různými makovými specialitami lákají i zdejší kavárny a cukrárny: maková vánočka nebo makový koláč s drobenkou jsou tradičními slezskými pekařskými výrobky a těší se velké oblibě. Kulinářskou klasikou je Lehnická bomba (Liegnitzer Bombe), koláč z perníkového těsta s čokoládovou polevou.

Asi nejmenší zhořeleckou dobrotou jsou Perly lásky (Liebesperlen). Barevné dražé se vyrábí již více než sto let v továrně Rudolfa Hoinkise, plní se do dětských lahviček a dodnes se vyváží do více než 20 zemí.

Chut bez hranic

Gurmáni by si neměli nechat ujít příležitost okusit v jednom městě kuchyň dvou národů. V mnoha hostincích a restauracích ve Zgorzelci – některé z nich se nacházejí přímo na břehu Nisy – dostanete polské speciality, jako je boršč nebo pirohy se špekem, ale i vynikající pizzu. Rozhodně byste měli jednou ochutnat polský národní pokrm bigos, hustou polévku s kysaným zelím, bílým zelím, houbami a různými druhy masa a uzenin.

Foto: Urzad Miasto Zgorzelec

Imprint Datenschutz Button - Nach oben scrollen Button - Nach oben scrollen